top of page

הסקיצה היא הבסיס לכל רעיון גדול

  • תמונת הסופר/ת: Zahi Fried
    Zahi Fried
  • 7 באוג׳ 2024
  • זמן קריאה 3 דקות

לפי המילון לסקיצה ישנם 2 פירושים:

1. רישום ראשוני של ציור, שרטוט אדריכלי או פסל; מתווה

2. ראשי פרקים ליצירה ספרותית או מוזיקלית


סקיצה היא בעצם הבסיס של היצירה האדריכלית של המתכנן. היא מביעה את היכולות של אותו אדריכל לידי ביטוי בצורה הראשונית שלהן, בתצוגה הגרפית הבסיסית של אותו רעיון שצמח במוחו של האדריכל, הפסל, המלחין, או כל אומן אחר שמביע את הדמיון שלו על הנייר.

בשרטוט - הסקיצה הנה דבר אלמנטרי ובסיסי לכל שרטוט באשר הוא. במיוחד כאשר מדובר בשרטוטים מורכבים מאוד.


שלב הסקיצה בעבודת האדריכל:

  • שלב הסקיצה הוא שלב קריטי מאוד בעבודת האדריכל והוא יכול לקחת המון זמן מעבודת התכנון של אותו האדריכל שמעוניין להציג ללקוחותיו את התכנון שלו ע"י סקיצה מסוגננת.

  • שלב הסקיצה מביא לידי ביטוי בצורה גרפית את הרעיון התכנוני [הקונספט] של אותו אדריכל כאשר הוא מציג אותו בפני לקוחותיו.

  • בשלב הסקיצה התכנון יכול להשתנות, הן על פי ראות עיניו של האדריכל, והן מצד לקוחותיו שמעוניינים במשהו אחר מרעיונותיו התכנוניים של אותו אדריכל.

  • בשלב הסקיצה האדריכל מציג את הקונספט שבחר לאותו מבנה שתכנן ללקוחותיו. הקונספט יכול להתאים ללקוחות, ויכול גם שלא. אז יצטרך אותו אדריכל לשנות את הקונספט לבית שתכנן.


שלב הסקיצה בעבודת השרטוט:

המטרה של הסקיצה בעבודת השרטוט היא לייצר בסיס טוב לייצור השרטוטים של הבית. ככול שהסקיצה תהיה טובה יותר מצד המתכנן, כך השרטוט יהיה יותר טוב מצד השרטט.

לדוגמא:

כאשר מדובר בתכניות הגשה לעירייה למבנה מסוים, אנו נצטרך לקבל את הסקיצות שאותו אדריכל מתכנן הציג ללקוחותיו, בצירוף מפת המודד העדכנית לצורך ההגשה, ותיאור הגבהים במבנה ע"י חתך עקרוני מהמתכנן.

ככול שהסקיצה והחתך העקרוני יהיו מפורטים יותר כך הסיכוי לבעיות תכנוניות יורד ואז עבודת השרטט הינה חלקה לכל אורך בניית הגרמושקה.

לצורך בניית תכניות עבודה מפורטות לביצוע, אנו נצטרך לקבל מהלקוח שלנו את ההגשה האחרונה שיש לאותו מבנה מבוקש.


בניית הסקיצה והצגתה ללקוח:

האדריכל יכול לתכנן את הקונספט למבנה שהוא מעוניין לתכנן, על גבי נייר. הרבה אדריכלים משתמשים בעפרון לצורך בניית הקונספט ואז צובעים את הסקיצה שייצרו. יש כאלו שאפילו מציירים לעצמם סקיצה איזומטרית של המבנה בתלת ממד, והכל על הנייר. כדי להמחיש לעצמם וללקוחותיהם את הרעיון התכנוני, בשלב הסקיצה כמובן. הם אפילו צובעים אותו בעפרונות צבעוניים או צבעי מים, הכול כדי להמחיש את הרעיון שלהם כבר בשלב הסקיצה. השלב הבא בעניין ההמחשה הוא, לבנות מודל תלת ממדי של המבנה – דגם שבנוי מחומר קל כמו קרטון ביצוע או קאפה, או כל חומר שיכול להציג את המבנה ברמה של המחשה תלת ממדית ללקוח.

לעומתם, ישנם אדריכלים, המייצרים את הסקיצה בעזרת המחשב – הם בעצם משתמשים במחשב כלוח הסקיצות שלהם, ובונים בעזרתו את התכנון לבית. האדריכלים שעובדים כך, מעדיפים לקבל את המידע לאלמנטים שהם מתכננים בצורה מהירה ומדויקת, כבר בשלבים הראשונים בתכנון. ישנם אדריכלים, שמתחילים את התכנון שלהם, בבנייה תלת ממדית של המבנה. בתכנות המתאימות לכך – revit או arc+. מה שבסופו של תהליך התכנון מייצר מודל תלת ממדי ממוחשב של המבנה – משמש להמחשת התכנון האדריכלי ללקוחות האדריכל, ויכול לשמש כבסיס להמשך עבודות השרטוט – תכניות הגשה ותכניות עבודה לביצוע.


לסיכום,

עבודת האדריכל המתכנן מתחילה בהצגת הרעיון התכנוני שלו כסקיצה, שיכולה להיות ידנית או ממוחשבת. היא יכולה להיות מוצגת ללקוח כתכניות בדו ממד, כציור, כתמונה פוטו-ראליסטית [הדמיה] או במודל תלת ממדי שיכול גם הוא להיות ממוחשב או בנוי. בנוסף, היום ישנו שימוש בטכנולוגיה, של הדפסה במדפסת תלת ממדית למודלים ארכיטקטוניים.

הסקיצה היא בעצם כל דרך הממחישה את הרעיון התכנוני בשלב הראשוני שלו, המאפשרת להבין את הקונספט של אותו האדריכל, בתכנון הבית שאותו תכנן.


לכל שאלה ועניין אל תהסס ליצור איתי קשר . . . צחי פריד 050-7720303 z.f.arch@gmail.com

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page