מהו קנה המידה שלך?
- Zahi Fried
- 31 ביולי 2024
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 1 באפר׳
אנחנו על המפה ונישאר על המפה . . .

אז כמו שאנחנו מסתכלים על המפה ומבינים שכל העולם יכול להיכנס על דף בגודל 60*30 בגלל שציירו את המפה בקנה מידה מספיק קטן שמאפשר זאת - נניח 1:35000 [כמו במפה דלעיל]. זה אומר שכל ס''מ במפה זה 35 ק"מ במציאות.
אנחנו מתייחסים לקנה המידה בשרטוט בדיוק באותה הדרך. אם נצטרך לדוגמה, לשרטט תכניות הגשה לעירייה, נציג אותן בקנה מידה 1:100 - זה אומר שס"מ 1 בשרטוט = 1 מטר במציאות.
אז, למה בעצם אני משתמש במילה נציג ולא נשרטט?
חשוב לזכור שאנו משרטטים באוטוקד בקנה מידה 1:1. האוטוקד הנו לוח עבודה אינסופי והוא מכיל בתוכו פה את רשת הקואורדינטות העולמית. זה אומר שבאופן עקרוני ניתן למקם ולשרטט את הבית שלך בדיוק איפה שהוא ממוקם בעולם בתוך לוח העבודה באוטוקד. דבר זה בא לידי ביטוי, למשל כאשר מודד מייצר מפת מודד טופוגרפית למבנה מסוים, הוא ימקם את הבית במיקום המדויק שלו והאמתי שלו, כפי שהוא מופיע במציאות. המפה הטופוגרפית מהווה גם מסמך משפטי במקרים של חילוקי דעות לגבי חלוקות של חלקות ומגרשים. את השרטוט ששרטטנו בקנה מידה 1:1 נציג בהדפסה בקנה מידה 1:100 לפי המאפיינים המתאימים לקנה מידה זה.
להלן מהמאפיינים העיקריים של קנה המידה בשרטוט באוטוקד:
• קנה המידה נקבע ע"י אופי השרטוט המבוקש - תכניות הגשה לעירייה יוצגו בקנה מידה 1:100, תכניות עבודה לביצוע יוצגו בקנה מידה 1:50, מפה טופוגרפית של מודד מוסמך תוצג בקנה מידה 1:250 וכו'.
• כל קנה מידה מייצר רמת פירוט מסוימת בתוכו - למשל, בקנה מידה 1:100 רמת הפירוט הנדרשת לצורך תכניות הגשה לעירייה: מידות החללים בבית, מידות חיצוניות לפתחים לגושים וכללי.
• קנה המידה בשרטוט יקבע בתחילת העבודה, מאחר ויש צורך להשתמש באלמנטים המתאימים לפירוט הרצוי - אנו מתחילים את העבודה תמיד מקובץ לדוגמה המתאים לשרטוט הרצוי הרלוונטי. זה אומר לדוגמה, שבתכניות עבודה לביצוע נשתמש בקובץ של תכניות שביצענו כבר בקנה מידה 1:50. ורצוי שזה יהיה אחד הקבצים הכי מוצלחים שלנו כדי למנוע עיכובים בהמשך.
• אנו מתייחסים לפירוט לפי קנה המידה באלמנטים שמופיעים בשרטוט. לצורך העניין, אנו נפרט יותר בקנה מידה 1:50 מאשר בקנה מידה 1:100, מאחר והשימוש בתכניות העבודה לביצוע הן לצורך בניית המבנה. למשל, אנו נציג בחתך המבנה, פירוט גדול יותר של המדרגות של המבנה. נראה את החיתוך של הבטון ואת החיתוך של הריצוף, שעל גבי המדרגה. (לגבי מדרגות, אנו נפרט אפילו יותר בגיליון מדרגות נפרד, שיופיע בקנה מידה מפורט יותר בקנ"מ 1:25).
• אנו נוסיף להתייחס לפירוט לפי קנה מידה לטקסטים ולמידות בשרטוט - זאת אומרת למספר שמופיע בקו המידה. לצורך העניין, מאחר ובתכניות הגשה - קנ"מ 1:100 צריכות להופיע פחות מידות, הטקסט על קו המידה יהיה גדול יותר מאשר בתכניות העבודה (1:50).
ישנם גבהים קבועים שנשתמש בהם בשרטוט לפי קנה מידה. למשל, בשרטוט בקנה מידה 1:100 - גודל הטקסטים יהיה 18-20. בקנה מידה 1:50 - גודל הטקסט יהיה 12-15.
• בסופו של דבר קנה המידה שיופיע בשרטוט יקבע בגיליון ההדפסה שלנו. מאחר ואנו משרטטים בקנ"מ 1:1 אנו נדרשים להציג את השרטוט בהדפסה בקנה המידה הרלוונטי. אם זה 1:100 או 1:50. אנו נקבע את הפרמטר הזה ב- viewport המופיע על גיליון ההדפסה - ה- layout. ראה מדריך להדפסה
לסיכום לקנה המידה בשרטוט יש חשיבות שצריכה להילקח בחשבון טרם תחילת העבודה. הוא קובע את רמת הפירוט בשרטוט לפי השימוש הנדרש (תכניות הגשה/ תכניות עבודה) מה שמשפיע על הזמן שייקח לנו לשרטט ובסופו של דבר על הסכום שנצטרך לגבות/להוציא על עבודת השרטוט.
לכל שאלה ועניין אל תהסס ליצור איתי קשר . . . צחי פריד 050-7720303 z.f.arch@gmail.com
Comments